Κεντρική Σελίδα

Forum4trader

Data4trader

Απαντήσεις

Επικοινωνία

Εγγραφή

  Forum4trader
 Συχνές ΕρωτήσειςΣυχνές Ερωτήσεις   ΑναζήτησηΑναζήτηση   Κατάλογος ΜελώνΚατάλογος Μελών   Ομάδες ΜελώνΟμάδες Μελών   ΕγγραφήΕγγραφή 
 ΠροφίλΠροφίλ   Συνδεθείτε, για να ελέγξετε την αλληλογραφία σαςΣυνδεθείτε, για να ελέγξετε την αλληλογραφία σας   ΣύνδεσηΣύνδεση
BERNIKOS!!!! RE TI 8A DOYME!!!!!
Δημοσίευση νέας  Θ.Ενότητας  Απάντηση στη Θ.Ενότητα Forum4trader Αρχική σελίδα -> Forum4trader

Επισκόπηση προηγούμενης Θ.Ενότητας :: Επισκόπηση επόμενης Θ.Ενότητας  

  Μήνυμα
  Συγγραφέας: xmakli, Συμμετάσχουν: 14 Νοέ 03, Δημοσιεύσεις: 201,

Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος

  ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Τρι 16 Μάρ, 2004 10:11 am, Θέμα δημοσίευσης: BERNIKOS!!!! RE TI 8A DOYME!!!!!

ΒΕΡΝΙΚΟΣ ΚΟΤΤΕΡΑ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΗ ΚΑΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ:

Επενδύσεις σε …εκκοκκιστήρια!

Υποθετικό (Wink σενάριο για την αλλαγή δραστηριότητας μίας εταιρίας και την έξοδό της από την αγορά


Η Εταιρία έχει συγκαλέσει Έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων, για τη 17η Φεβρουαρίου 2004, με βασικά θέματα την έγκριση της επέκτασης των δραστηριοτήτων της Εταιρείας στη γεωργική βιομηχανία και ειδικότερα στο θέμα των εκκοκκιστηρίων βάμβακος, την έγκριση της αγοράς από την Εταιρεία ποσοστού της εταιρείας ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΕΚΚΟΚΚΙΣΤΗΡΙΑ ΑΕΒΕ και την έγκριση της μεταβίβασης από την Εταιρεία στον Γεώργιο Α. Βερνίκο ή σε εταιρείες συμφερόντων του, δραστηριοτήτων της Εταιρείας.

Παράλληλα, σε Δελτία Τύπου της Εταιρίας (22/1/2004), αναφέρεται ότι, «έχουν εμφανιστεί αξιόλογες ευκαιρίες ανάπτυξης στο μεγάλο χώρο της γεωργικής βιομηχανίας». Και πιο συγκεκριμένα, αναγράφεται ότι, «…Ιδιαίτερα στον τομέα των εκκοκκιστηρίων βάμβακος στην Ελλάδα, αλλά και διεθνώς, γίνονται σημαντικές ανακατατάξεις, όπου υπάρχουν δυνατότητες σημαντικής και άμεσης κερδοφορίας. Για το λόγο αυτό εμφανίζεται ότι είναι προς το συμφέρον της Εταιρείας να αναπτυχθεί η τελευταία στον τομέα αυτό, με εξαγορά πακέτου μετοχών εταιρείας εκκοκκιστηρίων. Προτάσεις έχει υποβάλει και ο μέτοχος της Εταιρείας κ. Γεώργιος Λεβεντάκης. Συγκεκριμένα, η εταιρεία του, ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΕΚΚΟΚΚΙΣΤΗΡΙΑ ΑΕΒ, παίζει σημαντικό ρόλο στο χώρο της επεξεργασίας βάμβακος, κατέχοντας το 8% της αγοράς, με σημαντικές εργοστασιακές μονάδες και με τζίρο της τάξης περίπου των 45-50 εκατ. Ευρώ. Οι δυνατότητες ανάπτυξης της Εταιρείας είναι μεγάλες, έχοντας σαν άμεσο στόχο τη κατοχή του 12% όλης της ελληνικής αγοράς, αλλά και με σημαντικές δυνατότητες ανάπτυξης δραστηριοτήτων στο εξωτερικό και ιδιαίτερα στις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, λόγω της σημαντικής τεχνογνωσίας της εταιρείας ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΕΚΚΟΚΚΙΣΤΗΡΙΑ ΑΕΒΕ. Προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος αυτός και να βρεθούν τα αντίστοιχα χρήματα, πιθανόν να είναι ανάγκη να πουληθούν υπάρχουσες επιχειρηματικές δραστηριότητες της Εταιρείας, σε όση έκταση απαιτείται για την επίτευξη της εξαγοράς. Τόσο η πώληση υπαρχουσών επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, όσο και η αποτίμηση της ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΕΚΚΟΚΚΙΣΤΗΡΙΑ ΑΕΒΕ, θα γίνουν σύμφωνα με αποτιμήσεις ανεξάρτητων ελεγκτικών εταιρειών».

Σε παλαιότερο Δελτίο Τύπου, η εταιρία στις 7/1/2004, ανακοίνωσε ότι «Ο κ. Γεώργιος Λεβεντάκης (Πρόεδρος της Ελληνικά Εκκοκκιστήρια ΑΕΒ) ενημέρωσε τον Πρόεδρο της εταιρείας ΒΕΡΝΙΚΟΣ ΚΟΤΤΕΡΑ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΗ ΚΑΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ Α.Ε., κον Γεώργιο Βερνίκο, για τις μεγάλες ανακατατάξεις που γίνονται στον αγροτικό τομέα και τις νέες ευκαιρίες που δημιουργούνται. Ήδη ο κος Γ. Λεβεντάκης προχωρά σε δυναμική ανάπτυξη του Ομίλου του με νέες επενδύσεις και προτείνει όπως η ΒΕΡΝΙΚΟΣ ΚΟΤΤΕΡΑ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΗ ΚΑΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ Α.Ε. επωφεληθεί των νέων ευκαιριών και επενδύσει στο μεγάλο χώρο της γεωργικής βιομηχανίας, όπου υπάρχουν δυνατότητες σημαντικής και άμεσης κερδοφορίας. Στα πλαίσια αυτά εισηγείται να συγκληθούν τα αρμόδια Όργανα της ΒΕΡΝΙΚΟΣ ΚΟΤΤΕΡΑ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΗ ΚΑΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ Α.Ε. για να λάβουν σχετικές αποφάσεις. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Γεώργιος Λεβεντάκης συμμετέχει ήδη με ποσοστό 6,5% στο μετοχικό κεφάλαιο της ΒΕΡΝΙΚΟΣ ΚΟΤΤΕΡΑ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΗ ΚΑΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ Α.Ε. και έχει εκφράσει τη βούλησή του ν’ αυξήσει το ποσοστό του.»


(Σημείωση: Τις μετοχές που φθάνουν στο 6,5% του μετοχικού κεφαλαίου της ΒΕΡΝΙΚΟΣ, τις είχε αγοράσει ο κ. Λεβεντάκης, πριν από μερικές βδομάδες, από την οικογένεια του κου Γ. Βερνίκου)

Τι γίνεται λοιπόν; Βρήκε η «Βερνίκος Κόττερα Ναυτιλιακή και Συμμετοχών ΑΕ» τη μεγάλη επενδυτική ευκαιρία και σπεύδει για να μη τη χάσει;

Όχι βέβαια! Ο κ. Βερνίκος έχει αποδείξει ότι είναι ένας πραγματικά έξυπνος άνθρωπος! Και βέβαια, δεν πέφτει σε παγίδες…

Να δούμε τι γίνεται στην πραγματικότητα; Είναι γεγονός ότι η εταιρία του κου Βερνίκου είναι μικρού μεγέθους. Και τα μεγέθη των πωλήσεων και των κερδών είναι επίσης χαμηλά (βέβαια, δεν έχει νόημα πλέον να εξετάσουμε για ποιο λόγο η εταιρία παρέμεινε όλα αυτά τα χρόνια «μικρή», παρά τα κεφάλαια τα οποία άντλησε από την αγορά).
Από την άλλη πλευρά, τα έξοδα για την παραμονή μίας εταιρίας στο Χρηματιστήριο είναι υψηλά. Συχνά είναι δυσβάστακτα. Για μία εταιρία του μεγέθους της «Βερνίκος Κόττερα Ναυτιλιακή» αποτελούν ένα σημαντικό τμήμα των κερδών που έχουν από τη δραστηριότητά τους.

Υποθέτουμε (και ότι γράφουμε στο παρόν άρθρο αναφορικά με τις προθέσεις ή πιθανές μελλοντικές ενέργειες του κου Βερνίκου και της Εταιρίας του, αποτελούν υποθέσεις μας) ότι ο κ. Βερνίκος αναζητά «διέξοδο» από το Χρηματιστήριο. Είτε γιατί θέλει να παύσει να πληρώνει τα έξοδα παραμονής στο ΧΑ, είτε επειδή βρήκε κάτι άλλο να κάνει, είτε έστω επειδή δεν επιθυμεί πλέον την ενασχόλησή του με το χώρο.
Εάν όντως αναζητά «διέξοδο», τι θα μπορούσε να κάνει; Θα μπορούσε να αναζητήσει και να βρει μία εταιρία η οποία επιθυμεί να εισαχθεί στο Χρηματιστήριο. Και τι να κάνει αφού τη βρει; Να μεθοδεύσει μία συγχώνευση με την εταιρία αυτή και παράλληλα να ξεκινήσει μία διαδικασία μέσα από την οποία θα περιέλθει σ’ αυτόν (ή σε κάποια άλλη εταιρία δικών του συμφερόντων) η παραδοσιακή δραστηριότητα της Εταιρίας (εκμετάλλευση ιστιοπλοϊκών σκαφών και αεροπλοϊα).
Έτσι, αφού έβρισκε την εταιρία αυτή, θα μπορούσε να συγκαλέσει μία Γενική Συνέλευση, όπου θα άλλαζε το σκοπό της Εταιρίας, θα εκδήλωνε την πρόθεση (της Εταιρίας) για την επένδυση στην εταιρία με την οποία θα συγχωνευθεί (αφού θα ανέφερε διάφορα περί «επενδυτικών ευκαιριών», «ανάπτυξης» κλπ) και παράλληλα να έδινε την άδεια η Συνέλευση για την πώληση δραστηριοτήτων της Εταιρίας στον κ. Βερνίκο ή σε εταιρίες που ελέγχονται απ’ αυτόν.
Απλό δεν είναι; Ιδιαίτερα για έναν έξυπνο άνθρωπο όπως θεωρείται ο κ. Βερνίκος… Βέβαια, όπως αναφέραμε παραπάνω, κάνουμε απλές υποθέσεις…

Τώρα, εάν υποτεθεί ότι ο κ. Βερνίκος, κάνει ακριβώς την ίδια σκέψη με μας (τουλάχιστον στις βασικές της γραμμές), τότε σε λίγους μήνες, η «Βερνίκος Κόττερα Ναυτιλιακή» θα μπορούσε να έχει ως κύριο αντικείμενο την …εκκόκκιση βάμβακος! Και πρόεδρος της Εταιρίας (ή Διευθύνων Σύμβουλος) θα είναι κάποιος άλλος και πιθανότατα ο κ. Λεβεντάκης.

Εάν υπάρχει περίπτωση να υλοποιηθεί κάποιο μέρος ή το σύνολο από το παραπάνω (υποθετικό) σενάριό μας, τότε νομίζουμε ότι θα ήταν καλό να δούμε μερικά πράγματα για την Ελληνικά Εκκοκκιστήρια, αφού είναι πιθανό, σε λίγο καιρό οι μέτοχοι που σήμερα νομίζουν ότι επένδυσαν στον κλάδο του Θαλάσσιου Τουρισμού, να βρεθούν να …μετρούν μπάλες από βαμβάκι! Ας δούμε λοιπόν το πόσο καλή είναι η «επενδυτική ευκαιρία» που τους παρουσιάζεται, έτσι ώστε να πουλήσουν τα κόττερα και τα αεροπλάνα για να πάρουν βαμβάκια…

Έχοντας εντοπίσει τον Ισολογισμό της Ελληνικά Εκκοκκιστήρια για την τελευταία περατωθείσα χρήση, που αφορούσε το διάστημα από 1/7/2002 ως 30/6/2003, παρατηρούμε τα εξής:
Ο κύκλος εργασιών της Ελληνικά Εκκοκκιστήρια στην τελευταία χρήση διαμορφώθηκε σε € 39,2 εκατ., μειωμένος κατά 3,7% από την προηγούμενη χρήση (€ 40,7 εκατ.). Το εν λόγω μέγεθος διαφέρει (συμπτωματικά προς τα κάτω) αρκετά από το τζίρο που αναφέρει η ΒΕΡΝΙΚΟΣ. Να υποθέσουμε ότι η Διοίκηση της ΒΕΡΝΙΚΟΣ δεν είχε υπόψη της τους δύο τελευταίους ισολογισμούς της Ελληνικά Εκκοκκιστήρια; Και εάν τον είχε, τότε γιατί αναφέρεται σε τζίρο της τάξης των € 45 – 50 εκατ.;

Η ΒΕΡΝΙΚΟΣ αναφερόμενη στην Ελληνικά Εκκοκκιστήρια λέει ότι η εκκοκκιστική επιχείρηση έχει σημαντικές δυνατότητες ανάπτυξης στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Εμείς αναφέρουμε σχετικά ότι στη τελευταία χρήση η Ελληνικά Εκκοκκιστήρια, πέτυχε μεν κέρδη προ φόρων € 815 χιλ., αλλά:
1) τα κέρδη π.φ. ήταν μειωμένα κατά 48% απ’ την προηγούμενη χρήση και αν λάβουμε υπόψη μας, παρατήρηση του Ορκωτού Ελεγκτή περί μη καταγραφής διαφοράς πιθανών ζημιών (υποαξίες) από επενδύσεις σε Αμοιβαία Κεφάλαια ύψους € 1,56 εκατ. (βλέπετε, ο κ. Λεβεντάκης ελκύεται από το …Χρηματιστήριο!), τότε ουσιαστικά περνάμε σε ζημιές,
2) τα μικτά κέρδη -δηλ. το πρώτο επίπεδο κερδοφορίας μιας επιχείρησης- ήταν μειωμένα κατά 80%, στα € 405 χιλ.,
3) τα οργανικά της αποτελέσματα (προ εκτάκτων) ήταν ζημιογόνα, κατά € 3,77 εκατ. έναντι επίσης ζημιών € 2,03 εκατ. κατά την προηγούμενη χρήση,
4) το καθαρό αποτέλεσμα μετά από φόρους, υπόλοιπο ζημιών προηγουμένων χρήσεων και διαφορών φορολογικού ελέγχου, κατέληξε σε ζημιές € 4,18 εκατ.,
5) οι βραχυπρ. τραπεζικές υποχρεώσεις της ήταν αυξημένες κατά 38% και
6) η σχέση συνολικών υποχρεώσεων προς ενεργητικό, διαμορφώθηκε στα εξαιρετικά υψηλά επίπεδα του 92,4% (από 89,9% κατά την προηγούμενη χρήση).

Από τα παραπάνω στοιχεία, εμείς, ως οικονομικοί αναλυτές, δε διαβλέπουμε πουθενά ανάπτυξη. Απεναντίας, βλέπουμε μία εταιρία που θα μας προβλημάτιζε εξαιρετικά το ενδεχόμενο του να γίνουμε ιδιοκτήτες της.

Και τι θα γίνει στη συνέχεια; Αφού θα έχει αγορασθεί το (πλειοψηφικόWink πακέτο της Ελληνικά Εκκοκκιστήρια από την «Βερνίκος Κόττερα»; Τότε (σημειώνουμε ότι, πάντα αναφερόμαστε σε υποθέσεις), θα συγκληθεί μία νέα Γενική Συνέλευση, η οποία θα προτείνει στους μετόχους της Εταιρίας, να συγχωνευθούν με την Ελληνικά Εκκοκκιστήρια… Ίσως για να μη χάσουν κάποιο κομμάτι από την «επενδυτική ευκαιρία»!
Και έτσι (υποθέτουμε), κύριος μέτοχος της Βερνίκος Κόττερα θα είναι ο κ. Λεβεντάκης…
Και η συνέχεια θα μπορεί να είναι βέβαια γνωστή. Σύγκληση νέας Γενικής Συνέλευσης, με θέμα την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Εταιρίας (των εκκοκκιστηρίων πλέον) για να σωθούν από το αδιέξοδο στο οποίο (ενδεχόμενα) θα έχει περιέλθει.

Μπορεί άραγε κανείς να σκεφθεί ένα καλύτερο παράδειγμα για τον ορισμό αυτής της νέας επιστήμης που άνθισε στη δεκαετία του 1990 και που ονομάζεται “Financial Engineering”; Μπορεί επίσης κανείς να βρει μία καλή αιτιολογία για ποιους λόγους δεν αντιδρά το Χρηματιστήριο απέναντι στα όσα συμβαίνουν; Και βέβαια, το ΧΑ, δε μπορεί να κάνει και πολλά για την ουσία κάποιων εξελίξεων. Μπορεί όμως να ζητήσει εξηγήσεις από τη Διοίκηση της Εταιρίας (επειδή, όπως και εμείς, έτσι και τα στελέχη του ΧΑ θα πρέπει να έχουν «αυτιά» και να «ακούν» την αγορά) και, τέλος πάντων, να θέσει τη μετοχή σε αναστολή διαπραγμάτευσης έως ότου ξεκαθαρίσει η υπόθεση.

Σήμερα, υπάρχουν επενδυτές οι οποίοι, για τον «άλφα» ή «βήτα» λόγο, έχουν αγοράσει μετοχές της ΒΕΡΝΙΚΟΣ και περιμένουν ότι η εταιρία θα ευνοηθεί από την Ολυμπιάδα και από τον τουρισμό που θα κατακλύσει τη χώρα μας. Πώς θα προστατευθεί αυτός ο κόσμος ο οποίος –για μία ακόμη φορά- θα δει τα πράγματα να γυρίζουν ανάποδα;

Πώς θα κάνουμε το Χρηματιστήριό μας αξιόπιστο; Αυτό είναι το μεγάλο ερώτημα το οποίο προκύπτει απ’ όλο το θέμα της ΒΕΡΝΙΚΟΣ. Κατά την άποψή μας, ο κ. Βερνίκος πράττει σωστά. Εισήλθε κάποτε στο Χρηματιστήριο, έκανε ότι ήθελε και ότι μπόρεσε να κάνει και τώρα ψάχνει τη διέξοδο. Άλλωστε, για το συγκεκριμένο άτομο, δεν είναι η πρώτη φορά που το κάνει (ας ανατρέξουμε στις αρχές της δεκαετίας του 1990 με τη γνωστή ιστορία των Κυλινδρόμυλων Αττικής και τη νυν «Επιχειρήσεις Αττικής»).

Το πρόβλημα στο οποίο εμείς θέλουμε να επικεντρωθούμε είναι το πώς το ίδιο το Χρηματιστήριο, αλλά και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, αποδέχονται τις (επίσημες) ανακοινώσεις της Εταιρίας, περί εκκοκκιστηρίων και επενδυτικών ευκαιριών!

Πολλοί αναγνώστες μας θα θυμούνται άρθρο μας κατά το μήνα Νοέμβριο του 2002 ότι, η απαξίωση της χρηματιστηριακής αγοράς, ενδέχεται να προκαλέσει ένα «κύμα εξόδου» εταιριών από τη χρηματιστηριακή αγορά. Ήδη, λίγο περισσότερο από ένα χρόνο αργότερα, φαίνεται το πόσο έχουμε επιβεβαιωθεί. Ήδη, ένας σημαντικός αριθμός εταιριών –και μάλιστα «καλών» εταιριών- αποχωρεί εθελοντικά, ένας άλλος αριθμός εταιριών (όπως η ΒΕΡΝΙΚΟΣ) αναζητά «πλάγιες οδούς» διαφυγής, ενώ ένας άλλος αριθμός φεύγει αφού δια μέσου της αναστολής διαπραγμάτευσης και αργότερα της πτώχευσης.

Το ζήτημα της εποχής, ένα μεγάλο ζήτημα το οποίο ίσως ξεχάσαμε λόγω της πρόσφατης χρηματιστηριακής ανάκαμψης είναι αυτό των διαδικασιών εισόδου των επιχειρήσεων στο Χρηματιστήριο και της εξόδου από αυτό. Αλλά, ας μην νομίσουμε ότι, επειδή το ξεχάσαμε, έχει παύσει να υφίσταται ως θέμα… Το ότι ανέβηκε λίγο η αγορά δε σημαίνει απαραίτητα ότι θα λυθούν «ως δια μαγείας» τα προβλήματα που συσσωρεύτηκαν στις επιχειρήσεις σε τόσα χρόνια αλόγιστης διαχείρισης; Όπως απέδειξε και ένας –όχι αμελητέος- αριθμός κατασκευαστικών εταιριών κατά το τελευταίο διάστημα, τα προβλήματα είναι μπροστά μας…
 

Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος Επίσκεψη στην ιστοσελίδα του Συγγραφέα

Επιστροφή στην κορυφή

Επισκόπηση όλων των Δημοσιεύσεων που έγιναν πριν από:   

Δημοσίευση νέας  Θ.Ενότητας  Απάντηση στη Θ.Ενότητα  Forum4trader Αρχική σελίδα -> Forum4trader Όλες οι Ώρες είναι GMT + 2 Ώρες
Σελίδα 1 από 1

 
Μετάβαση στη:  
Δεν μπορείτε να δημοσιεύσετε νέο Θέμα σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης
Δεν μπορείτε να επεξεργασθείτε τις δημοσιεύσεις σας σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Δεν μπορείτε να διαγράψετε τις δημοσιεύσεις σας σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Δεν έχετε δικαίωμα ψήφου στα δημοψηφίσματα αυτής της Δ.Συζήτησης
You cannot attach files in this forum
You can download files in this forum

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Hellenic (Greek) by Alex Xenias

Οι πληροφορίες που παρέχονται στο Site αυτό προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για την ενημέρωση των επισκεπτών του. Δεν αποτελούν σε καμία περίπτωση προτροπή για αγορά, πώληση η διακράτηση μετοχών η οποιουδήποτε άλλου χρηματοοικονομικού προϊόντος. Επαφίεται στην κρίση των επισκεπτών-επενδυτών να αποφασίσουν το πως θα διαχειριστούν το χαρτοφυλάκιό τους. Οι συντελεστές του Site δεν ευθύνονται για τυχόν λάθη ή παραλείψεις στα αρχεία τιμών, δεν ευθύνονται για τυχών λάθη η παραλείψεις στην παροχή πληροφοριών από το Site ούτε και για το περιεχόμενο που προέρχεται από συνδέσεις με αλλά Sites. Οι συντελεστές του Site δεν φέρουν καμία ευθύνη για τυχόν ζημιές που μπορεί να υποστούν επενδυτές επηρεαζόμενοι από τις εκτιμήσεις αρθρογράφων του. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου του Site αυτού 

Copyright © 2009 www.4trader.net